top of page
IMG_3313.JPG

Over ons

Hoe het begon

Idzard is al op zeer jeugdige leeftijd besmet met het duivenvirus. Het begon met dat oudere broer Domin twee sierduiven kreeg die woonachtig waren in een verbouwd sinaasappelkistje. Al snel mocht hij postduiven houden op het kolenzoldertje boven de bijkeuken op Scharnestraat 20 te Sneek waar we woonden met 3 zusters en 8 broers. Ook broers Anton, Nico en Herman begonnen met een kleine afdeling duiven. Voor het hok schoonmaken kreeg Idzard wat zakgeld van zijn oudere broers en al snel vertoefde hij regelmatig in de hokken. Toen de oudere broers het huis uitgingen werd de hobby voortgezet door Idzard en de jongste broer Jack. Dit alles bij L’ Estafette in Sneek.
Vanwege het feit dat Idzard een baan op de basisschool It Haskerplak in Oudehaske kreeg, besloot hij in het najaar van 1982 met vrouw en dochter Wiepy te verhuizen naar Oudehaske en hier werd de duivenhobby snel opgepakt. 

In 1991 tijdens de natour kwam Idzard met zijn jongste zoon Jacky bij achterbuurman Henk Bles. Deze schonk hen een roodkras jonge duif, die de naam Rooie Jacky meekreeg. Deze Romeindoffer is één van de twee stamvaders van het hok geworden. Zelf een kanjer, maar de zoons overtroffen de vader. Zo werd Rooie Cobus 6e Asduif van geheel Friesland en was zoon Coco een topper die tig kopprijzen heeft gevlogen. 

In het najaar van 1992 kwam opnieuw Henk Bles met een duif waaruit we konden kweken. Deze blauwbander, Joop Z.R. genaamd, kwam uit Gijbels te Reusel duiven. Het mengsel Aarden, Romein en Gijbels bleek echte allrounders voort te brengen en was het begin naar betere vliegtijden. Vanaf 1997 vliegen vader Idzard en zoon Anton in Combinatie bij P.V. De Snelvlieger, gevestigd in het schaatsmekka Heerenveen. Sinds december 2012 is de vereniging gefuseerd met P.V. De Witpen en heet de nieuwe vereniging Duivensport Heerenveen e.o. 

Anton is besmet geraakt met het duivenvirus toen vader in 1995 twee weken met dweilorkest de Blauhúster Dakkapel (bekend vanwege muzikale optredens in Thialf en bij S.C. Heerenveen in het Abe Lenstrastadion) in Canada vertoefde en Anton op 12-jarige leeftijd de verzorging van de duiven op zich nam. Mede door zijn inbreng veranderde de duivenkolonie in woonplaats Oudehaske van vechters tegen degradatie in subtoppers en zelfs in toppers. Ook de rest van de familie, moeder Tonny en zoon Jacky dragen hun steentje bij en assisteren indien nodig bij het klokken en verzorgen van de 28 oude duiven en zomerdag 30 jongen.

Toen kwamen de prestaties 

In 1999 werd een duivinnetje, genaamd Gramietje NL98-1870079, van de combinatie 2e natourduif van 30.000 duiven van Afdeling Friesland‘96 en werd de combinatie 33e generaal. In Rayon Frisia met ongeveer 200 leden uit de NO-polder en Zuidwest Friesland werden maar liefst acht prijzen behaald en in de vereniging werden dit vliegseizoen op alle drie onderdelen van elke serie prijzen behaald.

Een groot aandeel in dit prijzenfestival hadden de twee genomineerde doffers voor de WHZB-competitie. Vale Johnny NL96-1377545 vloog 18 keer een prijs van de 19 vluchten dat hij ingekorfd werd. In de vereniging werd hij 1e midfondduif, 1e fondduif, 1e asduif oud en 1e asduif generaal. De NL 96-4002088 kwam in 1996 als piepertje uit Bergeyck met de wedstrijdduiven aangevlogen bij de Combinatie Silvius. Dhr. Jacobs uit Bergeyck stuurde het eigendombewijs op en de 088 genaamd Sjefke bleek een kanjer te zijn met een aantal eerste prijzen achter zijn naam. In het jaar 1999 presteerde Sjefke het, ondanks het feit dat hij ternauwernood aan de dood ontsnapte daar een roofvogel alleen zijn staart te pakken kreeg, toch nog met twee staartpennen vitessekampioen te worden van de vereniging met 7 van de 8 keer prijs. Al deze prestaties werden behaald vanaf een hokje met een lengte van 3.80 m. waarin een afdeling is voor de jonge duiven en voor de twaalf weduwnaars/koppels. Inmiddels staat er een nieuw hok dat 5 meter lang en 2,50 meter diep is.

Programmavliegers bij uitstek

Tot nu toe spelen we elk jaar mee binnen onze vereniging om het generaalkampioenschap. Bij de diverse series zitten we de laatste jaren meestal bij de eerste 3. Het vliegen, het presteren en de gezelligheid binnen het verenigingsgebeuren staat voor ons centraal. Specialisatie op diverse series is aan ons niet besteed. In ons hok willen we eigenlijk alleen allrounders hebben. Duiven die zowel op de vitesse als op de fond goed kunnen presteren. In principe hebben we geen kwekers.


De NL 06-1548852 genaamd 'Bauke' 

In januari 2007 overleed na een slopende ziekte op 17 jarige leeftijd Bauke, de zoon van onze duivenvriend Hotze de Boer uit Rottum. Van Hotze hadden wij in 2003 een doffer gekregen die we zijn naam hadden gegeven. Uit deze doffer kwam in 2006 een prachtige jonge doffer die we in memoriam ‘Bauke’ noemden. Als jonge duif presteerde hij niet veel, maar dat maakte ons niets uit. In het volgende jaar toonde hij zijn klasse en ook de jongen er uit presteren prima. Zo werd zijn dochter in 2008 bijvoorbeeld 12e vitesseduif van Afdeling Friesland’96. Zijn nakomelingen hebben inmiddels voor vele kopprijzen gezorgd.

Op de natour van het jaar 2009 vloog Bauke zijn 10e eerste prijs van onze vereniging en miste net de elfde, omdat op de laatste natour zijn hokgenoot Blauwe Douwe hem 20 seconden voor zat. Ook vloog hij dat jaar een eerste, tweede en derde prijs van samenspel 8 en werd hij 9e vitesseduif van afdeling Friesland.

Ook op de tentoonstelling heeft hij al twee keer een eerste prijs gehaald en was in het jaar 2008 en 2009 de mooiste van onze show. In ons samenspel 8 zijn we 2e onaangewezen en 1e aangewezen vitesse, en 1e aangewezen generaal-oud geworden in 2009, waarbij de bijdrage van Bauke van grote waarde was. Wanneer hij weer eens vroeg op de klep valt, zeggen mijn zoon en ik, hij is weer ingestraald vanuit de hemel, waar Bauke de Boer met een glimlach de prestaties van zijn naamgenoot volgt.

20150711 Silvius tt Vervins.PNG
Bauke met prestaties.jpg
20150725 Silvius tt Grave.png
bottom of page